Mystinen metsätyöläinen

Jos pääsee seikkailemaan koskemattomaan sademetsään Amazonilla seikkaileva, voi yllättäen tupsahtaa kummallisen yksipuoliselle laikulle. Keskellä metsää on avoin alue, jossa voi kasvaa pelkästään yhtä Duroia-suvun mataralajia, kuin joku viljelisi niitä viidakossa.

Hyönteisiä laikulla vilisee, mutta tarkemmin katsottuna nekin ovat hyvin yksipuolisesti yhtä ja samaa Myrmelachista-suvun lajia.

Yhteistyö lajien välillä pelaa. Muurahaiset pesivät puun varta vasten niille kasvattamissa oksien kammioissa ja suojaavat kasveja vastavuoroisesti niiden vihollisilta.

Amazonin paikallisten asukkaiden tarinoissa syypää salaperäisiin yksipuolisiin metsiköihin on Chuyachaqui, paha henki, jolla on sekä sorkka että ihmisen jalka. Tutkijoilla puolestaan on ollut hiukan kuivakampi teoria, jonka mukaan Duroia-puu tukahduttaa muiden puiden kasvun alueellaan.

Pahan hengen metsikön arvoitus ratkesi, kun muurahaiset paljastuivat metsureiksi. Ne karsivat tehokkaasti alueelle pyrkivät puut jo taimina puremalla ja ruiskuttamalla niihin happoa – vain Duroia-puun taimet ne jättävät rauhaan. Ärhäkkä muurahaislaji pitää huolen myös siitä, että vieraat muurahaiset eivät niiden metsikköön tunkeile.

Muurahaisten metsätyömaa voi laajentua tuhannen neliömetrin kokoiseksi. Urakka on pienille metsureille kova. Tutkijat arvioivat, että muurahaiset ovat voineet tehdä töitä samalla paikalla satoja vuosia.

Työvoimasta muurahaisilla ei onneksi ole pulaa. Yhdellä metsälaikulla saattaa uurastaa miljoonia työläisiä sekalaisissa tehtävissä. Tuhannet kuningattaret pitävät puolestaan huolen uusien sukupolvien syntymisestä.

Paikallisesta runsaslukuisuudestaan huolimatta metsänhoitajat ovat vain pieni osa Amazonin sademetsän massiivisesta muurahaismäärästä. Vaaka heilahtaisi epäröimättä muurahaisten puolelle vaikka toiseen puntariin kerättäisiin kaikki sademetsän linnut, nisäkkäät ja muut maalla elävät selkärankaiset.

(C) luotiset.wordpress.com – Kolkkala, M.

Lähde: Frederickson, M. E., Greene, M. J. ja Gordon, D. M. 2005: ‘Devil’s gardens’ bedevilled by ants. Nature 437:495-496.

Lisäys 24.2.2011: kuvia paholaisen puutarhasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: