Nelikulmaiset madot meduusojen sukua?

Sammaleläimet ovat outoja otuksia. Sammaleläinten loiset ovat vielä oudompia. Littoistenjärven terveet, loisettomat kulkusammaleläimet (Cristatella mucedo) johtivat outojen matojen sukuselvitykseen. Myxozoa-pääjakson loiseläinten perimän osaksi luullut dna-sekvenssit geenipankissa olivatkin todellisuudessa peräisin niiden isännistä.

Kulkusammaleläin

Buddenbrockia-suvun matojen geenien vertailu valikoimaan muiden eliöiden geenejä toi esiin sukupuun, jossa polttiaiseläimet olivat näiden matojen lähimpiä sukulaisia. Buddenbrockia näyttäisi olevan madoksi muuttunut meduusa.

Dna:ta sukulaisuuden selvittämiseen tarvittiin koska evoluutio on tehnyt loisesta hyvin pelkistetyn mallin. Sillä ei ole suuta, silmiä, korvia, aivoja, suolta – ei mitään mistä tietäisi mikä on etupää ja mikä takapää.

Polttiaiseläinten ruuansulatusontelo madolta puuttuu, mutta vihjeenä sukulaisuudesta sillä on samankaltaisia rakenteita kuin meduusojen ja polyyppien polttiaissolut.

Muilla madonmuotoisilla otuksilla on kyljet, vasen puoli ja oikea puoli. Buddenbrockia on symmetrinen toiseenkin suuntaan, sillä on samanlaiset pitkät lihakset neljällä kantilla. Kylkiä tai ylä- ja alapuolta ei voi erottaa toisistaan.

Mato on dna:ltaankin niin erikoinen ja geenipankki vielä monen otuksen kohdalla niin puutteellinen, että sukupuun laatiminen vaati melkoista kikkailua. Ihan yksinkertaisissa analyyseissä polttiaiseläimet eivät matojen lähimmiksi sukulaisiksi suostuneet. Myxozoa-pääjakson muiden kummajaisten tarkempi analyysi vasta vahvistanee lopullisesti mikä Buddenbrockia oikein on matojaan.

(C) Kolkkala, M. – luotiset.wordpress.com

Kuva: Clipart etc

Lähde: Jimémez-Guri, E., Philippe, H., Okamura, B., ja Holland, P. W. H. 2007: Buddenbrockia is a Cnidarian worm. Science 317: 116-118.

Mainokset

2 Responses to Nelikulmaiset madot meduusojen sukua?

 1. nopoles sanoo:

  Luotiset ei niele kaikkea purematta… (:

  Yes, it seems likely that this worm is a Cnidarian. But I would not say this study nails the thing down. I believe more taxon sampling is needed to break down the long branches (how come no other Myxozoan sequences except Buddenbrockia are included in the study? As noted, some Myxozoan sequences reported in genebank are artifacts from the fish hosts.)

  Reading ”the small print” (supplementary material):

  129 protein sequences from 47 animals and 13 outgroups
  – Too good to be true? Yes. More than one third of the gene sequences are missing, particularly 56 Buddenbrockia genes (table S3)

  Increasing the amount of phylogenetic information by creating chimeric sequences (e.g. human+dog+cow+rat+mouse, table S2)
  -Sounds a little bit like cheating to me…

  Choosing taxa on the basis of shortest branch lengths
  …and this also. What about if these sequences are somehow special?

  WAG+Gamma model
  – What is the rationale behind choosing the model of the Bayesian analysis? Just some model?

  Four other possible phylogenetic positions of Buddenbrockia could not be rejected.
  – Which ones? I really cannot understand figure S2. What are those numbers in the tree?

  Simple parsimony grouped Buddenbrockia with Nematodes and Platyhelminthes
  -I prefer Bayesian inference, but still. CAT-method should account for across-site heterogenities. Perhaps. How does the missing data affect here?

  From: http://scienceblogs.com/pharyngula/2007/07/more_on_buddenbrockia.php#comment-501519
  Posted by: Mikko Kolkkala | July 17, 2007 05:09 AM

  Source: Jimémez-Guri, E., Philippe, H., Okamura, B., and Holland, P. W. H. 2007: Buddenbrockia is a Cnidarian worm. Science 317: 116-118.

 2. nopoles sanoo:

  Hö, kuusi vuotta sitten kirjoittamani kommentti on kadonnut Pharyngulan sivuilta: http://scienceblogs.com/pharyngula/2007/07/14/more-on-buddenbrockia/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: