Musta se on kontukimalainen

Työpäivä tiedekeskus Heurekan oppaiden työhuoneessa keskeytyi äänekkääseen pörinään. Ikkunassa tömpsähteli vaikuttavan kokoinen mustanpuhuva kimalainen. Mustaa väriä korostivat vielä tumma kullanhohtoinen vyö ja puhtaan valkoinen takaosa.

Melanistinen kontukimalainen Bombus terrestris

Heurekan hyönteistuntijat olivat ihmeissään. Kuningatar kimalainen oli ilman muuta, koska oli niin iso, mutta minkä lajin? Suomessa elää yli kolmekymmentä kimalaislajia, mutta tämän yksilön väritys ei täsmännyt oikein mihinkään niistä. Heräsi epäilys, että kyse oli poikkeuksellisesta tummasta värimuunnoksesta. Lajinmääritys muuttui entistä kiperämmäksi, kun normaaleihin värituntomerkkeihin ei ollut luottamista.

Nimen saamista odotellessa kimalainen eleli Heurekassa äreänoloisena lemmikkinä. Juomaksi kuningatar kelpuutti hunajaveden. Aivan ymmärrettävästi kimalainen hermostui ennen pitkää jatkuvaan huomion kohteena olemiseen ja karkasi piiloon sisäkaton rakenteisiin. Parin tunnin kuluttua seikkailija saatiin napattua onneksi taas kiinni.

Määrityskirjallisuutta seuraamalla, kimalaiskokoelmiin vertaamalla, hyönteisharrastajien ja Helsingin yliopiston pistiäistutkijan ystävällisellä avustuksella määrityspulma lopulta ratkesi: kontukimalainen.

Kontukimalainen on hyvä pölyttäjä kasvihuoneissa ja marjamättäillä; lajin pesiä saa ostaakin. Luonnonvaraisena kontukimalainen on Suomessa melkoinen harvinaisuus. Tummaa värimuotoa kontukimalaisesta ei ole tiettävästi aiemmin maassamme havaittu.

Musta kuningatar päästettiin vapaaksi Heurekan pihan loppukesän kukkaloistoon.

Melanistinen kontukimalainen Bombus terrestris face

Kiitokset: Hyönteisfoorumi ja Ilkka Teräs

(C) luotiset.wordpress.com – Kolkkala, M. 2009. Kimalainen seikkaili Vantaalla elokuussa 2007.

Mainokset

2 Responses to Musta se on kontukimalainen

  1. tiina pakarinen sanoo:

    Hei! Taisin kohdata myös kontukunigattaren? Silmiinpistävän tumma, kahden raidan väri harmahtavia, ylemmässä ehkä vivahde oranssiin, kookas ja takaruumis hiukan suippomainen. Kesäpaikkani Hattulan Kanajärvellä on runsaasti kukkivat niityt. Muutama kuva löytyy mutta eivät ole kovin tarkkoja.

  2. nopoles sanoo:

    Hei! Laitapa kuvia hyönteisfoorumille, siellä ovat aika epeleitä määrittämään kimalaisia! Kontukimalainen on kuulemma yleistynyt hurjasti viime vuosina (tuodaan kasvihuoneisiin pölyttäjiksi mikä ei ole välttämättä pelkästään hyvä, kun mukana tulee tauteja, joita ei kontrolloida). Tummasta värimuodosta en ole sen kummemmin kuullut. Maakimalaiskuningatar (Bombus subterranius) on myös iso ja niilläkin on tummia värimuotoja. Se taas on harvinaistunut ja Britanniassa kuollut sukupuuttoonkin. Hevoskimalaisiakin on tummia, mutta eivät ole yhtä isoja kuin nämä ja sorokimalaiset ovat vielä pienempiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: