Kumpi oli ensin

muna vai kana? Muna.

Munia nyt oli tiuittain jo esimerkiksi trilobiiteilla, kambrikaudella, viidettäsataa miljoonaa vuotta ennen kanojen ja muiden kotkotusten syntyä.

Okei, okei, täsmennetään kysymystä, että saadaan siitä kiinnostavampi: kumpi oli ensin, kana vai kananmuna?

Vastaan kysymykseen, mutta otetaan ensin pieni tehtävä: määrittele kana.

Määritelty? Hyvä. Ajattele kaikkien aikojen ensimmäistä määritelmäsi täyttävää kanaa (viisi sekuntia riittää hyvin)… Ensimmäisen kanasi äiti oli epäilemättä hyvin kanamainen kanalintu, mutta se ei voinut täyttää kanan määritelmää eikä siksi voinut munia kananmunia.

Kana oli siis ensin.

Top top, mietitään vielä. Ensimmäisellä kanalla oli ehkä myös sisaruksia. Olivatko ne kanoja? Kaikkiko vai vain osa niistä?

Nykyiset kanat ovat kaiketi ensimmäisen (villin punaviidakko-) kanan jälkeläisiä, joten ensimmäisen kanan piti myös lisääntyä – kenen kanssa? Mitä lajia kukko oli? Olivatko ”risteytyksessä” syntyneet kananpojat kanoja? Jos isiä oli useita, riippuiko poikasten kanuus siitä, mikä kukko oli minkäkin poikasen isä?

Lisätään kysymykseen vielä dramatiikkaa laajentamalla sitä ihan vähän: kumpi oli ensin, lintu vai linnunmuna? (Tällä keinolla saadaan vastaukseen mukaan dinosaurukset, jotka ovat yleensä kaikkien mielestä makeita.)

Määrittele lintu (ihan makusi mukaan, voit huomioida höyhenet, siivet, geenit, ”epigeenit”;  ihan mitä vaan, mikä voisi tehdä linnusta yksikäsitteisesti linnun). Määritelty? Johtopäätös on selvä: kaikkien aikojen ensimmäinen lintu syntyi dinosauruksen munasta.

Ensimmäisen linnun ympärillä hääri paljon dinosauruksia, muita lintuja ei, määritelmän mukaan, vielä ollut. Aika monella ajan dinosauruksista oli höyhenet ja siivet, mutta ne eivät olleet lintuja. Vai olivatko? Hirveästi linnun näköisiä oli kyllä niistä aika moni minusta… Kuka saa päättää mikä on lintu ja mikä ei, häh?

Ratkaisevien erojen keksiminen linnun ja dinosauruksen välille on, rajatapauksissa, äärimmäisen keinotekoista, samoin ratkaisevien erojen keksiminen kanan ja sen kanamaisen esi-isälinnun välille.

Veteen piirrettyjä viivoja on. Välimuotoja on. Puuttuvia renkaita ei ole. Elämän ketju on katkeamaton (ja pitkä).

Kanaa ei voi määritellä. Munaa ei voi määritellä.

Kumpi oli ensin? Mu.

Aiemmin näillä palstoilla ratkotut supertärkeät/jonninjoutavat filosofiset kysymykset: Miksi jotain on sen sijaan ettei olisi mitään ja Mikä on elämän tarkoitus.

-Kolkkala, M. – luotiset.wordpress.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: