Lyhyitä erikoisia

Perustin uuden blogin nimeltä Tiedettä laiskoille.

Kirjoitan sinne lyhyempiä ja vähemmän perusteellisia (vähemmän luotettavia!) juttuja kuin Luotisiin. Jos vaikka näin saisin aikaiseksi tiedeblogijuttuja vähän useammin kuin aikaisemmin…

Pyrin kyllä littlejuttujakin varten etsimään olennaisimmat alkuperäiset lähteet, jos ne kohtuullisella vaivalla löydän (en käännä jokaista kiveä ja kantoa, jos en jotain löydä).  En kuitenkaan välttämättä lue artikkeleita perusteellisesti (vähän muutakin kuin abstraktin kuitenkin…). Pidän lähteiden määrän pienenä ja kelpuutan lähteiksi myös luotettavina pitämäni muut tiedeblogit.

Mainokset

2 Responses to Lyhyitä erikoisia

 1. Jarkko sanoo:

  Olikos se itse Einstein, joka sanoi jotain siihen suuntaan kuin ”jos asia tuntuu monimutkaiselta selittää, et ole ymmärtänyt sitä” tms. Mitenkäs tämä lausahdus pätee kvanttifysiikkaan. Kukaan ei osaa selittää sitä järkevästi, eli ymmärtääkö sitä kukaan? Iteltä nää asiat menee ainakin yli, että heilahtaa 😀

 2. nopoles sanoo:

  Tuon tapaista on laitettu väliin Einsteinin väliin Feynmanin suuhun. Lähin luotettavan oloinen sitaatti minkä löysin on tällainen:

  Fyysikko David Goodstein pyysi Feynmania kertomaan ymmärrettävästi, että ”Miksi spin ½ -hiukkaset noudattavat Fermi-Dirac statistiikkaa?” Feynman otti haasteen vastaan ja lupasi tehdä aiheesta fuksiluennon. Myöhemmin Feynman joutui myöntämään: ”Tiedätkö, en kyennyt tekemään sitä. En saanut tiivistettyä sitä ensimmäisen vuosikurssin ymmärtämälle tasolle. Se tarkoittaa, ettemme ole todella ymmärtäneet asiaa.”

  Feyman jos kuka oli taitava tekemään abstrakteistakin asioista ymmärrettäviä. QED: valon ja aineen ihmeellinen teoria on aivan upea yleistajuinen kirja kvanttielektrodynamiikasta – ei maailman helpoin aihe…

  Feynman tuo myös hienosti ne mahdottomalta vaikuttavat ongelmat, joita tulee, kun kvanttimekaniikkaa yrittää ymmärtää arkijärjellä. Esimerkiksi kuinka hankala on pohjimmiltaan ymmärtää miten toimii niin yksinkertaiselta vaikuttava asia kuin peili:

  “Lasiin tuleva fotoni vuorovaikuttaa “kaikkialla” lasissa olevien elektronien, eikä vain pinnan, kanssa.” (s. 26)
  “Newton huomasi, ettei tämä selitys [osa lasista on ”reikää”, joka päästää valon läpi, osa heijastavia ”pisteitä”] ole mahdollinen… ‘Koska voin kiillottaa lasia’ ” (s. 27-28)
  “Yhden pinnan osittaisheijastuma on syvä mysteeri ja vaikea ongelma. Kahden tai useamman pinnan osittaisheijastuma on suorastaan aivot nyrjäyttävä.” (s. 29)
  “Kolmas pinta… syöksyttävä kerrosten läpi ja etsittävä viimeistä pintaa. Niinkö fotonin on tehtävä, jotta se voisi “päättää”, heijastuuko se ensimmäiseltä pinnalta?” (s. 31)
  “En aio kertoa, miten fotonit päättävät kääntyäkö takaisin vai mennäkö läpi. Sitä ei tiedä kukaan.” (s. 33)
  “Tuntuu myös siltä, että peilin reuna-alueilla on ilmaisimeen tulevan heijastuneen valon kanssa suunnilleen saman verran tekemistä kuin juuston hinnalla.” (s. 46)
  “Kuvittelette ehkä, että olen hullu, sillä useimmilla esittämilläni fotonin reiteillä se ei voi heijastua, koska kulmat eivät ole yhtä suuret. Mutta minä en ole hullu, koska valo todella kulkee näin!” (s. 47)
  “Kun raaputtaa pois osan sellaisesta peilin osasta, joka ei heijasta, se alkaa taas heijastaa!” (s. 53)
  “Valo näyttää vedessä kulkevan hitaammin kuin ilmassa (kerron seuraavalla luennolla miksi), joten vedessä matkan “hinta” on suurempi kuin ilmassa.” (s. 57)
  “valo ei todellisuudessa kuljekaan vain suoraa tietä pitkin. Se “haistelee” lähellään olevia teitä ja käyttää lähiavaruudessa olevaa putkea. (Samasta syystä peilin on oltava riittävän suuri, että se alkaa heijastaa normaalisti. Jos peili on liian pieni toisiaan lähellä olevien teiden putkelle, valo siroaa moneen suuntaan riippumatta siitä, mihin peilin asettaa.)” (s. 60)

  Feynman, R. P. 1985: QED: valon ja aineen ihmeellinen teoria. Suom. Pietiläinen, K. 1991. Art House. Alkuteos: QED: The strange theory of light and matter.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: